Souman

“Duurzaam middels zonnepanelen, minste gezeur mee!”

Sinds 2005 runnen Jan en Annet Souman een melkveebedrijf aan de Burgemeester Hardenbergweg in Zalk. De beide echtelieden hebben 2 zonen waarbij de passie voor het agrarisch vak vooral in de oudste door de bloedaderen is gaan stromen. Hij doet een opleiding ‘Veehouderij’ aan de Groene Welle in Zwolle. Een opvolger in wording!

Hij stuurde een offerte en we waren er snel uit!


Jan Souman

De vader van Jan was boer in Hattemerbroek, op een steenworp afstand van Zalk. “Twee kapiteins op een schip is niet wat, dus beide toen geen boer geworden en gewoon gaan werken, klaar…”, aldus Jan tijdens een prachtige zomerdag in juli. Jan is toen bij de bedrijfshulp gaan werken. Op het moment dat er land verkocht kon worden kwam er geld op de plank en dat bracht Jan en Annet uiteindelijk naar Zalk. Begonnen met 60 koeien, naar de 150 koeien in 2018. Een mooie uitbreiding.

De eerste kennismaking kwam tot stand middels een accountmanager van DGB Energie, partner van Triple Groen, die jaren geleden bij hen aan de deur kwam. Er werd na aanleiding hiervan zo’n 7 jaar geleden overgestapt van de oude leverancier naar de leverancier uit het Hardenbergse. En dit smaakte naar meer. “Via de melkfabriek kon ik punten halen via de Planet Focus wanneer ik me ging bezighouden met energie met het oog op duurzaamheid”. Er werden verscheidene voorstellen neergelegd maar Jan liet zich niet voor het karretje spannen en volgde zijn eigen pad, “Ik had totaal geen vertrouwen in de verschillende opties. Wél in zonnepanelen. Dat is het enig waar ik vertrouwen in heb, minste gezeur mee!”.

En zo geschiedde. De vertegenwoordiger kwam en legde in alle nauwkeurig uit. Heeft gekeken welke stoppenkast, welke leidingen er hier lopen. “Hij stuurde een offerte en we waren er snel uit!”.