Veneklaas

Melkveebedrijf Veneklaas

Je wil toch duurzaam bezig zijn en energie besparen!

Egbert Veneklaas, geboren en getogen aan de doorlopendedijk 7 in Holten, zijn melkveebedrijf prachtig gelegen in de buurtschap Holterbroek. De roots van de familie liggen op de Holterberg, maar overgrootvader Veneklaas zag op het stuk grond wat hij nog had liggen aan de doorlopendedijk meer mogelijkheden om te boeren dan op het kale stuk grond op de berg.

Wanneer je hier zonnepanelen ging leggen waren er nog fiscale mogelijkheden.


Egbert Veneklaas

Je wil uiteindelijk toch duurzaam bezig zijn en energie besparen.


Egbert Veneklaas

 

En zo geschiedde. Wat begon als een bedrijf met varkens, bestierd door grootvader en vader, transformeerde deze vervolgens naar een gemengd bedrijf met daarnaast ook koeien. Sinds 1999 is het een 100% melkveebedrijf waarbij er in 2000 nieuwe melkveestallen en melkrobots in gebruik werden genomen.

Egbert was al jaren energieklant bij DGB. “Er waren op een gegeven moment plannen om stallen hier te slopen met asbest erop, en wanneer je hier dan zonnepanelen op ging leggen waren er nog fiscalen mogelijkheden….en zo werd er de keuze gemaakt om aan dit project mee te doen” aldus een rustige ogende Egbert aan de keukentafel van zijn ruime woning.

De eerste aanvragen voor de sloop gingen in 2015 weg, werden in 2016 gerealiseerd met meteen daarna de herplaatsing. Daarmee ruim baan voor de plaatsing van de zonnepanelen. “De monteurs deden keurig werk, vriendelijke jongens”. Egbert houdt regelmatig bij wat de zonnepanelen opleveren, “en dat is mooi om te zien!” Hij wordt ziederogend enthousiast, “Je wil uiteindelijk toch duurzaam bezig zijn en energie besparen!